Elokuvien vaikutus pop-kulttuuriin

Blockbuster-elokuvien tekeminen on isoa bisnestä, jossa liikkuvat sekä suuret rahat että valtavat riskit. Kaikista suuren rahan teoksista ei kuitenkaan tule klassikkohittejä. Joskus kyseessä ovat pienen budjetin oudot elokuvat, jotka vaikuttavat kulttuuriin ja joskus jopa muuttavat maailmaa.

Star Wars

Star Wars

Star Warsin ensimmäinen osa, joka ilmestyi vuonna 1977, on yksi tällainen elokuva. Kun George Lucas filmasi sitä päätähtinä nähtyjen Mark Hamillin, Harrison Fordin ja Carrie Fisherin kanssa, ei kukaan heistä aavistanut, miten suuri vaikutus sillä olisi pop-kulttuuriin.

Sci-fi-filmit eivät noihin aikoihin olleet suuressa suosiossa, mutta tämä elokuva nosti tuon genren vakavasti otettavien joukkoon. Elokuvan henkilöt ja teemat ovat osa yhteistä kulttuuria suurimmassa osassa maailman maista. Dialoginpätkät, kuten ”I am your father”, ovat alkaneet elää omaa elämäänsä.

The Dark Knight

The Dark Knight

The Dark Knight on Christopher Nolanin ohjaama Batman-elokuva, joka ilmestyi vuonna 2008. Batmanina nähtiin Christian Bale, mutta teos muistetaan ennen kaikkea Heath Ledgerin Jokeri-hahmosta. ”Why so serious” on repliikki, josta tuli lentävä lause elokuvan jälkeen.

Elokuva kuului kategoriaan, jota markkinoitiin ennakkoon näyttävästi sosiaalisessa mediassa. Se sisälsi pelejä, vihjeitä ja loputtomia keskusteluja aiheista kertovilla foorumeilla. The Dark Knight poiki suuren määrän oheistuotteita, joihin lukeutuu myös samaa nimeä kantava kolikkopeli. Sitä on tarjolla pelattavaksi monessa paikassa internetissä.

Teemaltaan The Dark Knightia pidetään myös ensimmäisenä hittielokuvana, joka 9/11-terrori-iskun jälkeen käsitteli sotaa, terrorismia ja turvallisuutta. Myös kriitikot olivat haltioissaan elokuvasta. Se on ilmiö, jota harvoin näkee Hollywoodin blockbuster-elokuvien kohdalla.

Toy Story

Toy Story

Ennen kuin Pixarin Toy Story tuli valkokankaille, ei maailma tuntenut paljoa muita animaatioita kuin Disneyn piirretyt. Se oli ensimmäinen Pixarin täyspitkä elokuva sekä maailman ensimmäinen tietokoneella animoitu kokoillan elokuva. Woody, Buzz Lightyear ja Andy opettivat katsojille yhteistyön ja ystävyyden merkitystä. Tällä kaavalla maailma oli myyty.

Toy Storyn jälkeen myös muut studiot innostuivat tekemään tietokoneanimoituja pitkiä elokuvia, mutta Pixar on yhä niistä paras. Tänä päivänä Toy Story on valtava mediayhtiö, jolta löytyy elokuvan jatko-osan lisäksi myös tv-sarjoja ja lyhytelokuvia.