Nukketeatteri Suomessa

Suomalaisen nukketeatterin historian voi katsoa alkaneen verrattain myöhään, vuonna 1909. Tuolloin helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja Kalle Nyström perusti Suomeen ensimmäisen Marionetti-teatterin. Se oli kiertävä teatteri, joka toimi Helsingistä käsin ja kiersi Uudellamaalla.

2500938-traditional-puppets-clown-and-old-man

Hieman myöhemmin Bärbi Luther aloitti toiminnan varjokuvateatterinsa kanssa vuonna 1914. He esiintyivät sen ajan lastentarhoissa, lastensairaaloissa ja kesäsiirtoloissa. Vuonna 1948 aloitti Annikki Setälä, joka oli opiskellut nukketeatterialaa Saksassa ja Ranskassa. Hän on Lapin Nukketeatterin perustaja ja hän kiersi ympäri Lappia esiintymässä jopa porokyydillä. 1950-luvulla. Mona Leo puolestaan perusti Helsingin Nukketeatterin. Hänen teatterillaan oli moderni tyyli ja suomalainen nukketeatteritaide nousi sen myötä samalle tasolle niiden maiden kanssa, joilla oli nukketeatteritaiteessa jo pitkä historia.

Suomessa toimii Nukketeatterin Tiedotus- ja Yhteistyöjärjestö UNIMA ja nukketeatterialan tutkintokoulutusta tarjotaan Pieksämäellä Seurakuntaopistossa ja Turun Taideakatemiassa. Teatterit myös järjestävät kursseja, joille voi ilmoittautua kuka tahansa asiasta kiinnostunut.