Suomalainen teatteri

Ensimmäinen dokumentoitu teatteriesitys Suomessa tapahtui vuonna 1640 Turun Akatemian vihkiäisissä. Opiskelijoista koottu teatteriryhmä esitti silloin saksalaisen komedian Studentes.

192116-mask

Suomenkielinen teatteri sai alkunsa Aleksis Kiven Lean esityksestä v. 1869. Ensimmäisen teatteritalon rakennutti Turkuun ruotsalainen C.G. Bonuvier 1810-luvulla, mutta se tuhoutui vuonna 1827 Turun suuressa tulipalossa. Vuonna 1839 saatiin valmiiksi Turun uusi teatteritalo, jonka oli suunnitellut C.L. Engel. Alkuaikoina teatterissa vierailivat lähinnä ulkomaalaiset esiintyjät, mutta suomalainen teatteritaide alkoi nopeasti kehittyä.

Suomenkielinen Kansallisteatteri perustettiin jo vuonna 1872, ja samana vuonna pidettiin ensimmäinen esitys Porissa. Vuonna 1902 Kansallisteatteri sai oman rakennuksensa Helsingin Rautatientorin viereen, missä se on edelleenkin. Toinen kansallisesti merkittävä teatteri on Tampereen Työväen Teatteri, joka perustettiin vuonna 1901. Nykyään lähes joka kaupungilla on oma kaupunginteatterinsa, niistä suurimmat ovat Turussa, Vaasassa, Vantaalla, Espoossa ja Porissa. Suomessa teatteri- ja näyttelijäkoulutusta tutkintotasolla tarjoaa Teatterikorkeakoulu. Sinne on paljon hakijoita, ja vain pieni osa pääsee sisälle. Alemman tason koulutusta on tarjolla myös runsaasti.