Suomalaisia elokuvia

Suomalainen elokuvatuotanto alkoi 1900-luvun alussa, ja aluksi tehtiin vain lyhytelokuvia. Ensimmäiset pitkät elokuvat ohjattiin 1920-luvulla, kun Erkki Karu oli perustanut Suomi-Filmi Oy:n. Ensimmäiset elokuvat, kuten Nummisuutarit olivat luonnollisesti mykkiä.

479691-hand-holding-a-remote-control (1)

Elokuvatuotanto alkoi toden teolla vilkastua 1930-luvulla, jolloin tuotettiin myös siihen asti menestynein suomalaiselokuva Siltalan Pehtoori (1934), joka saavutti miljoona katsojaa. Suomalaisen elokuvan ensimmäinen kulta-aika asettuu 1930–1950 -luvuille, ja sen katkaisi television yleistyminen. 1956 sai ensi iltansa Edvin Laineen ohjaama Tuntematon Sotilas, joka on edelleen Suomen katsotuin elokuva.

Elokuvateollisuudessa elettiin koko 1960-luvun ajan eräänlaista pysähtyneisyyden aikakautta, joka kesti pitkälle 1970-luvulle saakka. Muutamaa poikkeusta, kuten Edvin Laineen ohjaamaa Täällä Pohjantähden Alla (1968) lukuunottamatta. 1970-luvulla elokuvatuotanto alkoi taas elpyä. Yksi poikkeuksellinen elokuvatuottaja oli Spede Pasanen, sillä hänen humoristiset elokuvansa olivat poikkeuksetta hyvin suosittuja. Uuno Turhapuro -elokuvien sarja alkoi 1970-luvun alussa ja jatkui aina Pasasen kuolemaan asti, 2000-luvulle.

3946241-new-start

1980-luvulla nousivat uudet ohjaajat, kuten Aki Kaurismäki ja Rauno Molberg. Kaurismäen omintakeiset elokuvat saavuttivat kansainvälistä arvostusta ja voittivat palkintoja. Kaurismäen elokuvia leimaa tietynlainen musta huumori ja synkkä komediallisuus. Tätä korostaa vielä se, että elokuvat olivat useimmiten mustavalkoisia. Tunnettuja Kaurismäen ohjauksia ovat mm. Arvottomat (1982), Calamari Union (1985). Jonkinlaisen käsityksen Kaurismäen elokuvista saa vaikkapa juuri Calamari Unionin juonen kuvauksesta: 15 Frank-nimistä miestä aloittaa vaelluksensa Kalliosta Eiraan. (Kallio ja Eira ovat Helsingin kaupunginosia). Suurin osa heistä menehtyy matkalla, mutta kaksi viimeistä Frankia soutavat lopuksi Eestiin. Suomalaisen elokuvan uusi nousu voidaan katsoa alkaneen 1980-luvun puolivälistä. 1990-luvulta pitää mainita myös Renny Harlin, joka ensimmäisenä suomalaisohjaajana saavutti menestystä Hollywoodissa.

Nykyään Suomessa tuotetaan paljon elokuvia, ja monet niistä ovat menestyneet hyvin. Yksi arvostelumenestys on Aku Louhimiehen ohjaama Paha maa (2005). Elokuvassa tapahtumat alkavat väärennetystä 500-euron setelistä, joka käynnistää tapahtumavyyhdin, jossa ”paha kiertää”.