Suomalaisia teatterinäyttelijöitä

Suuri osa suomalaisista teatterinäyttelijöistä on saanut ammattitason koulutuksen esimerkiksi Teatterikorkeakoulussa, mutta on myös joitakin harrastelijateattereista nousseita lahjakkuuksia, jotka ovat vakiintuneet teatterinäyttelijöiden kaartiin.

494442-mime

Suomessa on myös yleistä, että tunnetusta muusikosta tai artistista voi tulla näyttelijä ja toisin päin. Tässä muutamia tunnetuimpia teatterinäyttelijöitä eri ikäpolvista:

Pentti Siimes (s. 1929) on vanhemman ikäpolven teatterinäyttelijä. Hän opiskeli Teatterikoulussa ja valmistui vuonna 1953. Hän on tehnyt pitkän ja merkittävän uran sekä teatteri-, elokuva- että televisionäyttelijänä. Siimeksen aktiiviura Suomen Kansallisteatterissa kesti vuodesta 1953 vuoteen 1994, mutta vielä vuosina 2002 – 2005 hän oli mukana Kvartetti-näytelmässä Helsingin kaupunginteatterissa.

Tampereen Teatterin Tuija Ernamo (s.1951) on tunnettu suomalainen komedianäyttelijä., joka on näytellyt sekä teatterissa että filmillä. Ernamo tuli suuren yleisön tietoisuuteen – kuten monet muutkin teatterinäyttelijät – television kautta 1980-luvulla. Hän näytteli pääosaa TV-komediassa Sisko ja sen veli. Tuija Ernamon yksi ominainen piirre on vahva lounaismurre, jonka hän on säilyttänyt vaikka onkin asunut kauan Tampereella. Hän on alkujaan Raumalta.

Heikki Hela (s. 1964) on suomalainen muusikko ja näyttelijä. Varsinaiselta koulutukseltaan hän on opettaja. Hän tuli suuren yleisön tietoisuuteen 1990-luvun alussa huippusuositun Kummeli-ryhmän jäsenenä. Hela tekee sekä teatteri- että elokuvarooleja.

Yksi palkituimpia näyttelijöitä on Outi Mäenpää (s. 1962). Hän on Teatterikoulun kasvatti vuosilta 1984–1988 ja kuuluu nykyään Stella Polaris-improvisaatioteatteriin. Hänet on kolmesti palkittu parhaasta pääosasta Jussi-palkinnolla. Lisäksi hän on saanut Venla-palkinnon parhaasta naispääosasta.