Suomalaisia TV- ja elokuvanäyttelijöitä

Vesa-Matti Loiri (s. 1945) on yksi Suomen monipuolisimmista viihdetaiteilijoista. Näyttelemisen – mikä lienee kuitenkin hänen tärkein työnsä – ohella hän on myös taitava laulaja ja jazz-muusikko.

1609949-woman-pointing-with-television-remote-control

Lisäksi hän on huippuluokan biljardin pelaaja. Loiri opiskeli Teatterikorkeakoulussa vuosina 1963–1966. Hän on tehnyt pitkän uran sekä teatterissa, elokuvissa että televisiossa. Kaikkein tunnetuimpia ovat hänen komediaroolinsa mm. Uuno Turhapuro -elokuvissa ja muissa yhteistyöhankkeissa Spede Pasasen kanssa. Hän on kaiken kaikkiaan näytellyt yli 60 elokuvassa.

Minttu Mustakallio (s. 1973) opiskeli monien muiden tapaan Teatterikorkeassa ja valmistui vuonna 2000. Hän on tehnyt monia rooleja elokuvissa ja televisiosarjoissa, joista yksi tunnetuin on Klikkaa mua. Hän tekee näyttelijäntyötä Suomen kansallisteatterissa ja Ryhmäteatterissa. Mustakallio voitti vuonna 2005 Jussi-palkinnon parhaasta naissivuosasta elokuvassa Lapsia ja aikuisia. Lisäksi hänet on palkittu vuonna 2012 parhaan tv-esiintyjän Kultaisella Venlalla
Outi Alanen (1967) opiskeli Teatterikorkeakoulussa 1987–1989. Päärooleja mm. Häräntappoase. Outi Alasella on persoonallinen ääni ja hän tehnyt paljon ääninäyttelijän tehtäviä mm. lastenohjelmissa.

Osa elokuvanäyttelijöistämme on hankkinut rooleja myös Suomen ulkopuolella. Heistä voisi mainita ainakin Åke Lindmanin ja Peter Franzenin. 1928 syntynyt Lindman on vanhemman polven näyttelijä ja hän on 1960-luvulta lähtien toiminut myös ohjaajana. Hän on ollut mukana joissakin Amerikkalaisissa elokuvissa, joista yksi on Don Siegelin ohjaama Puhelin vuodelta 1977. Peter Franzen (s. 1971) keskittyi elokuvanäyttelemiseen uransa alkuvaiheen teatteriroolien jälkeen. Hän on esiintynyt yli 40 elokuvassa ja useissa televisiosarjoissa. Hän on esiintynyt myös englannin-, saksan-, ruotsin-, viron- ja unkarinkielisissä elokuvissa.